Skip to main content
Alles over René Froger

Biografie

Jeugd

Froger werd geboren en groeide op in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Zijn vader, Jan Froger, had een café in de Staatsliedenbuurt. Net als zijn muzikale ouders, die optraden als het Duo Jan & Mien, begon ook Froger als kind al te zingen in het café van zijn vader.

Als jongeman won hij een talentenjacht en als prijs mocht hij meedraaien met Ted de Braak en Mini & Maxi. In 1979 nam hij zijn eerste liedje op, “Disco a la carte”.

Hoe het begon

In het voorjaar van 1987 brengt René zijn eerste echte single uit, getiteld: Love Leave Me. De toen populaire Veronica dj’s Erik de Zwart en Adam Curry zijn fans van het eerste uur. Als Adam Curry afscheid neemt van Nederland zingt René Froger in het tv programma Countdown het nummer Winter in America. Het is René’s tv debuut en levert hem zijn eerste Top 5 hit op. In 1988 verschijnt het debuutalbum van René Froger, getiteld: Who Dares Wins. Het album wordt goud, wat in die tijd nog wil zeggen dat er 50.000 stuks van zijn verkocht. Hoewel René zich richt op Engelstalige nummers, maakt hij in 1989 een uitzondering voor de Stichting Colombine. Met het Goede Doel neemt hij het nummer Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken (Een Eigen Huis) op. De single bestormt de hitparades en staat weken op nummer 1. Het betekent René’s definitieve doorbraak.

Van het café naar Carré

Bedankt dat u aanwezig wilt zijn bij het mooiste moment uit mijn leven…“. Deze woorden spreekt René in theater Carré op 3 december 1990 tijdens het intro van This Is The Moment. Het is zijn eerste mijlpaal en de zanger die zijn muzikale loopbaan begon in het café van zijn ouders laat weten: “Mijn carrière is eigenlijk nu al geslaagd”. Hij heeft op dat moment uiteraard geen idee van wat er allemaal nog zal volgen.

Hij scoort hit na hit, waaronder: Are You Ready For Loving Me, Just Say Hello en Nobody Else.  In november 1992 staat René voor het eerst in Ahoy’ Rotterdam. ‘Dat redt ie nooit’ klinkt het van verschillende kanten, maar de populaire zanger verkoopt drie avonden volledig uit. Het album Sweet Hello’s & Sad Goodbyes dat ook rond die tijd uitkomt, verkoopt meer dan 50.000 stuks. Ook het album The Power of Passion dat een jaar later uitkomt, scoort ontzettend goed met o.a. de hit singles Calling Out Your Name en Why Are You So Beautiful. 

10 x Ahoy en de Kuip

In 1994 staat René opnieuw in Ahoy’. Maar liefst tien avonden vult de zanger de Rotterdamse concertzaal tot de nok. Een absoluut record. Omdat er zelfs na die tien concerten nog mensen in de rij staan voor kaartjes wordt besloten het jaar erop de Rotterdamse Kuip te doen. René geeft er twee legendarische shows voor in totaal 120.000 toeschouwers. Het lijkt allemaal niet op te kunnen, maar er breken een paar mindere jaren aan voor de zanger. Privé zijn er tegenslagen te verwerken en cd matig gaat het ook niet helemaal naar wens. Toch is de concertenreeks die René in 1998 opnieuw in Ahoy’ geeft een groot succes en doet hij een tour langs alle grote zalen van Nederland. Wederom verkoopt hij in korte tijd moeiteloos 120.000 kaarten.

In 2000 keert hij terug in de Kuip om in 2001 weer het podium in Ahoy’ te beklimmen. Zijn album Internal Affairs staat hoog in de hitparades en René krijgt van het publiek een groot en bewonderend applaus voor zijn doorzettingsvermogen.
Na dit overweldigende succes kan René het niet laten om in 2002 nog een keertje Ahoy’ aan te doen. The Show Of The Year 2002 onderscheidt zich van zijn vorige prestigeproductie door een andere podiumopstelling: in the round. Een grote verrassing is het muzikale onderonsje met zijn ouders Bolle Jan en Mien Froger. Samen met Lee Towers brengt René een ode aan Las Vegas en met Carel Kraayenhoff voert hij het gevoelige Liefde van Later uit.

Amsterdam ArenA

Na 30 keer Ahoy’ en 3 uitverkochte concerten in Stadion de Kuip in 1995 en 2000 is in 2004 dan eindelijk de Amsterdam ArenA aan de beurt. Vier avonden brengt René een
wervelend spektakel. Met Gerard Joling en Gordon, nu beter bekend als De Toppers, doet hij een medley van eigen liedjes. Een ware happening die uitmondt in een volledig Toppers concert in 2005 in diezelfde ArenA.